Frederiksberg Psykoterapi

Dipl. psykoterapeut (MPF), aut. fysioterapeut, kropsterapeut, supervisor

v/ Suzanne Jacobsen

Gl. Kongevej 43, 2.th, København. V Tlf. 6076 5540

Fysiske stressreaktioner

Med sommerfugle i maven og en sten for brystet…

 

Kender du det?

Fornemmelsen af indre uro, sommerfugle i maven? Følelsen af at have en sten for brystet eller i maven?

 

Stive skuldre og en låst nakke? Rygraden føles som en regnorm? - eller som en stålstang? Gele i knæene, tunge ben, der bare ikke vil flytte sig? Tunge arme med kolde svedige hænder? Hjertebanken og koldsved? Sortnen for øjnene?

 

De fysiske stressreaktioner er kroppens forsøg på at overleve

Reaktionerne er grundlagt meget tidligt i pattedyrenes udvikling, er du truet, kan du enten flygte eller angribe. Begge reaktioner kræver et højt alarmberedskab i kroppen, du har brug for at aktivere alle reserverne.

 

Det sympatiske nervesystem aktiveres, produktionen af stresshormonerne adrenalin, kortisol og noradrenalin øges, hvilket medfører at hjertet slår hurtigere, blodtrykket stiger, blodsukkeret øges, og de hvide blodlegemer sendes ud i vævet. Man kan sige, at for at kunne yde en kraftpræstation nedbryder kroppen sin egen indre energi.

 

  • Dette er hensigtsmæssigt, når reaktionen passer til den oplevede situation og kun varer i kort tid, hvor efter kroppen finder tilbage til sin almindelige balance.
  • Det er uhensigtsmæssigt, hvis reaktionen varer længe, og hvis kroppen efterhånden ikke mere kan finde sin naturlige balance, men hele tiden er i alarmberedskab.

 

Tærsklen for, hvad der udløser stressreaktionerne, kan blive mindre og mindre, kroppen kommer i en ond cirkel, hvor der efterhånden ”ingenting” skal til, før alarmen lyder, og så er helbredet i alvorlig fare. Risikoen for at få for højt blodtryk, åreforkalkning og blodpropper, sukkersyge og nedsat immunforsvar vokser.

 

Ved længerevarende stress kan der komme flere symptomer: åndenød, ondt i maven, opspændte muskler og smerter i led og muskulatur, hovedpine, svimmelhed, træthed og søvnbesvær, appetitløshed og nedsat lyst til sex. Forskellige sygdomme som fx allergi, astma, mavesår, psoriasis og leddegigt kan forværres ved stress.

 

Holder du dig så gående ved at drikke mere kaffe i løbet af dagen, ryge for at kunne koncentrere dig og slappe af, drikke øl, vin eller stærkere sager om aftenen for dog at få lidt søvn eller tage en opkvikkende pille om morgenen for overhovedet at kunne komme på højkant, kører ”stressrouletten”, du får det værre og værre.

 

Hvordan kan du få det bedre?

Sund levevis med godt med motion virker stressnedsættende. Det samme gør at arbejde med kroppen, hvor du gennem øget bevidsthed om, hvad kroppen fortæller dig, kan lære at ændre dine reaktioner. Også afspænding og forskellige former for massage virker stressnedsættende.

 

Gennem terapi, coaching og kropsarbejde kan du arbejde med din sundhed og din livsglæde.

 

Hvordan oplever du dine stressreaktioner? Lytter du til, hvad kroppen fortæller dig? Handler du på det? – eller vender du ”ryggen til problemerne” og lader stå til?

 

 

Psykiske stressreaktioner

Min hukommelse er som en si, og jeg er bare så træt..

Kender du det?

  • I perioder at føle dig trist og deprimeret og ikke have lyst til ret meget - eller noget som helst?
  • At være helt energiforladt?
  • Ofte at være irriteret? Jævnligt ”eksplodere” uden at der helt er grund til det? Humørsvingninger?
  • Dine omgivelser kalder dig sur og indelukket?
  • Du får skyldfølelse eller skammer dig over dig selv?
  • Du er forvirret?
  • Har svært ved at koncentrere dig?
  • Tankerne kører i ring?
  • At opleve ”handlingslammelse”?
  • Uforklarlig angst?
  • Hjælpeløshed?
  • Håbløshed?
  • Du kan hverken holde dig selv eller andre ud?

 

De psykiske stressreaktioner er kroppens forsøg på at overleve

Reaktionerne er grundlagt meget tidligt i pattedyrenes udvikling, er du truet kan du enten flygte eller angribe. Begge reaktioner kræver et højt alarmberedskab i kroppen, du har brug for at aktivere alle reserverne. Psykisk kan du reagere udadvendt, fx skælde ud,(angreb) – eller indadvendt, fx lukke dig helt inde i dig selv (flugt). Du kan også svinge mellem reaktionerne:

 

Ét er hvordan du har det - noget andet, hvordan du tar’ det!

 

Du gør dels det, der er naturligt for dig (arv) og dels det, du har lært at gøre (miljø).

 

Forskellige mennesker reagerer forskelligt på ”de samme begivenheder”. Den samme situation kan for én opleves som meget svær og belastende, for en anden som en spændende udfordring. Nogle mennesker er meget udholdende i forhold til fx et stort arbejdspres over tid eller svære forhold i familien, andre mennesker bliver hurtigt påvirkede af belastning – det bliver bare for meget, der er brug for pause / rekreation.

 

Mennesker har altså forskellig psykisk konstitution, nogle er yderst hårdføre – ingenting bider på dem – og andre er ikke så hårdføre.

Dine psykiske reaktioner har betydning, hvad du oplever som stress, og de mønstre, du har lært at bruge i din opvækst, har betydning for, hvordan du reagerer, når du bliver stresset.

Du kan ikke ændre din genetiske bagage, men du kan ændre måden, du er dig på og måden, du lever dit liv på.

 

Hvad beskytter mod stress?

Oplevelsen af stress afhænger af din mulighed for at have kontrol over de udfordringer, du møder. Jo mere du oplever, at der er mening og sammenhæng i dit liv, jo mere du oplever, at du kan påvirke dine omgivelser, og at du har indflydelse på dit liv, jo mindre stresser du! Det hjælper også, hvis du grundlæggende kan lide dig selv, tror på dig selv og har en optimistisk grundholdning til livet. Kan du sætte ord på dine følelser og reaktioner, og har du et godt netværk at snakke med, er det langt bedre end at have svært ved at fortælle om det svære - og ikke at have nogen at snakke med.

 

Terapi, coaching, meditation, assertionstræning, visualisering og mental træning kan nedsætte din stress.

 

Hvordan oplever du dine psykiske stressrektioner?

Hvad gør du med dem?

Hvad gør du for at få det bedre?

 

Frederiksberg Psykoterapi v/ Suzanne Jacobsen