Frederiksberg Psykoterapi

Dipl. psykoterapeut (MPF), aut. fysioterapeut, kropsterapeut, supervisor

v/ Suzanne Jacobsen

Gl. Kongevej 43, 2.th, København. V Tlf. 6076 5540

Drømmeterapi

- Dine drømme vil dig noget - find ud af, hvad det er!

Hvad er en drøm?

Et budskab fra det ubevidste, der kun kan forstås gennem drømmerens oplevelse af drømmen.

Den kan være en rig mulighed for indsigt og udvikling, som du kommer ”sovende” til.

 

Hvad gør du med dine drømme?

Du drømmer ca 2 timer hver nat. Hvad gør du med dine drømme?

 

  • Glemmer dem med det samme?
  • Bruger dem som underholdning?
  • Griner af, hvor vanvittige de er?
  • Bliver forskrækket over deres voldsomhed?
  • Finder dem ligegyldige? Tager afstand fra dem?

 

Arbejdshypoteserne for at bruge dine drømme i terapi er:

Personerne, symbolerne i drømmen kunne være dele af dig, af din personlighed. Indholdet i drømmen fortæller i underbevidsthedens billede og symbolsprog noget om, hvad der sker inden i dig.

 

Drømmen fortæller således noget om, hvem du er lige nu: Hvilke muligheder rummer du? Hvad udnytter du, og hvad lader du ligge?

 

Den drøm, du drømte i nat, kunne være et billede på dit liv lige nu. Drømmen fortæller dig noget om, hvad der er godt for dig, og hvad du kan gøre for at leve mere i overensstemmelse med dit sande jeg og din mission i livet.

 

Din underbevidsthed sender dig besked om, hvem du er, hvor du er på vej hen, og hvordan du lever dit liv lige nu.

 

Dine drømme er således vigtige budskaber fra dig til dig!

 

At blive den, du er:

Det, du kalder dit ”jeg” er kun en begrænset del af hele din personlighed - men det er den, der ”styrer” dig. Du har mange andre delpersonligheder i dit indre.

 

Du blev født med uanede muligheder, med hele din personlighed intakt, men som alle andre mennesker har du på et tidligt tidspunkt fraspaltet de dele af dig, der var uønskede i din barndom (i familien og i samfundet).

 

Du har taget normer og værdier til dig fra dine omgivelser, som ikke nødvendigvis er dine. Fx ”en sød pige ”skaber” sig ikke” eller ”en rigtig dreng græder aldrig” Din lille vrede pige eller grædende dreng blev skubbet ned i din underbevidsthed.

 

Som barn havde du ikke noget valg. Det var det bedste, du dengang kunne gøre for dig selv. Som voksen betaler du prisen, du har mistet tilgangen til dele af dit følelsesliv. Er du ikke i kontakt med din sorg, og vil du ikke kendes ved din vrede, er du heller ikke i stand til at føle dig 100% i live – svimlende lykkelig eller boblende af livslyst.

 

De fleste af os indeholder følelser og egenskaber, som vi ikke kan lide. Men jo mere du tager afstand fra nogle af dine følelser eller dele af dig selv, jo mere bruger du energi på at bekæmpe dig selv i stedet for at være dig selv.

 

Som menneske indeholder du i en eller anden udstrækning alle de måder at være menneske på, vi over hele jorden kender fra eventyr og myter, fx: Kongen og Dronningen, Prinsen og Prinsessen, Det Uskyldige Barn, Helten, Skurken, Den Store Moder og Den Vise Gamle Mand, Heksen, Feen, Narren, Troldmanden, Vinderen og Taberen, Den Fortryllede Frø mm.

 

De findes alle i dit indre persongalleri, hvor de spiller på underbevidsthedens scene. Du er ikke ”enten eller” - du er ”både og”.

 

Hvem af dem kender du særdeles godt? Og hvem vil du ikke kendes ved?

Drømme afspejler det indre persongalleri og relationerne mellem ”delpersonlighederne”. Drømme viser, om delpersonerne samarbejder eller er i modsætningsforhold til hinanden.

 

Drømme viser, hvilke ressourcer og muligheder du har, og hvordan du bruger dem. De viser, hvad du råder over her og nu, og hvad du i øjeblikket ikke har adgang til.

 

At opdage, møde og integrere de fraspaltede delpersonligheder er en udvikling hen imod at være den, du virkelig er – mod at kunne leve dit liv fuldt og helt.

 

Nøglen til forståelsen ligger hos drømmeren.

Det er din drøm. Det er dig, der har drømt den, det er dig, der har nøglen til den!

Din terapeut skal ikke tolke dine drømme og give dig svar. Din terapeut skal støtte dig i at opleve, hvad din drøm fortæller dig og skærpe din opmærksomhed på, hvem du også er, således at du kan tage ansvar for at ændre dit liv i den retning, du ønsker.

 

Jo mere du ved, hvem du er, og hvad du gør, jo bedre kan du vælge, og jo bedre kan du leve dit liv.

 

Drømmearbejdet bygger på

 

  • Jungs symbolverden, arketyperne, det kollektivt ubevidste, det modsatkønnede
  • Gestaltterapiens fænomenologi, taoisme, holisme
  • De eksistentielle grundvilkår frihed, meningsløshed, ansvar og død

 

Drømmearbejde er et effektivt redskab til personlig udvikling. Du kommer ikke sovende til resultatet, det er hårdt arbejde, og kun du kan udføre det - men det virker!

 

I terapien får du støtte til at gennemarbejde din drøm for at opleve dens budskab.

Du kan arbejde med dine drømme individuelt eller i grupper.

 

Drømmearbejde individuelt

1 ½ time pr session

 

Drømmearbejde i grupper

Vi arbejder med grupper på 6-8 deltagere. Vi arbejder i sessioner på 3 timer ca hver 3. uge. Vi når 2 drømme på en session.

 

Frederiksberg Psykoterapi v/ Suzanne Jacobsen